sobota, 3 października 2015

Jak CALZONE

Apetycznie rumiane, chrupiące i miękkie ciasto pachnące ziołami. 
Wypełnione dojrzałymi pomidorami, smaczną szynką, słodką kukurydzą i piklami. Wszystko połączone ze startym serem i odrobiną sosu... Mmm... Palce lizać!

Przepis na ciasto:
2 szkl. mąki pszennej 650g
3/4 szkl mąki pszennej razowej (2000g)
15 g swieżych drożdży
3 g suchych drożdży
3-4 łyżki oleju
Przyprawy : słodka papryka, kurkuma, sól

Nadzienie:
3-4 duże pomidory pokrojone z cząstki
szynka pokrojona z grubsze paski
kilka łyżek kukurydzy
dwa małe ogórki konserwowe
starty ser 
3/4 szkl beszamelu

Ciasto wyrabiamy jak na pizzę. Dodatek mąki razowej zmusza do czekania odrobinę dłużej aż ciasto urośnie. U mnie do godziny.
Gotową kulkę rozkroiłam na pół i połówki jeszcze raz na pół. Rozwałkowałam starając się zachować kształt trójkata. Nałożyłam farsz na jedną połowę, przykryłam ciastem. Skleiłam brzegi formując rant.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz